Skønhedssøvn

Hos Sengeland går vi meget op i skønhedssøvn og i den sammenhæng, at du finder den helt rigtig seng, som kan bidrage til den perfekte nattesøvn. Dette skyldes, at vores nattesøvn er afgørende for vores trivsel i hverdagen, som i sidste ende vil påvirke livskvaliteten. Søvnen har ligeledes stor betydning for skønheden, hvilket er grunden til, at vi nogle dage ser mere trætte ud end andre. Der er altså mening med galskaben, når man taler om skønhedssøvn.

Skønhedseksperten, Raz fra RazSpa, har på sin hjemmeside skrevet et blogindlæg om skønhedssøvn. Her kan du få en masse gode tips, ideer og viden om senge og madrasser. I artiklen gives der også en opskrift på det perfekte og helt naturlige sovemiddel, som vil kunne hjælpe folk som har svært ved at få de livsnødvendige 7-8 timers søvn. Opskriften eller midlet kan også bruges til at hjælpe dig af med og få ændret på dårlige sovevaner, så skønhedssøvnen sikres.

Det spændende og interessante indlæg er opsigtsvækkende, blandt andet fordi det nu er blevet bevist, at vores søvn – udover at have en enorm betydning for både sundheds og livskvalitet – også har en betydning for vores udseende. Du kan læse blogindlægget ved at klikke her. Sengeland deltog i et indledende interview i forbindelse med RazSpa’s blogindlæg om søvnens betydning for skønhed. I interviewet, som indeholder flere gode råd og ideer til dig som står og skal købe nye senge eller have skiftet den gamle madras, medvirker Sengeland med gode råd omkring det rigtige valg af seng og madras.

God læselyst!


Herunder kan du se vores udvalg af kontinentalsenge

Hvorfor vælge latex frem for…?

Skønhedssøvn og Latex madrasNår vi taler latex, skal man skelne mellem 2 meget forskellige typer af latex. Den ene og det den mest solgte i Danmark kaldes blot for latex, f.eks. en latex-topmadras eller en latex madras. Disse almindelige latex madrasser er allesammen et såkaldt blandingsprodukt eller rettere sagt,  de er syntetisk fremstillet.

Den anden er en ren Natur latex madras, eller en Talallay Latex som er den rigtige betegnelse for produktet. Den bliver fremstillet af rene naturlige materialer, helt uden brug af kemikalier og andre syntetisk fremstillet tilsætningsstoffer. Man får altså her et rent naturprodukt, og når der ikke er tilsat noget som helst andet, så får man også den mest åndbare topmadras som overhoved findes.

Når vi taler om åndbarhed, så mener vi i virkeligheden ventilation, altså materialets evne til at ventilerer / ånde. Når vi ligger og sover, så afgiver kroppen både varme og sved/vand.  Varmen skal kunne ventileres væk gennem hele sengen, altså hele vejen fra topmadras til den nederste madras i sengen. Det sved/vand som kroppen afgiver, skal ikke “suges” ned i vores madras eller topmadras og ligge dernede og danne fugt. Det skal kunne fordampe af sig selv. Således opnås også en nogenlunde konstant temperatur under dynen.

Som sengeforhandler og fagmand, vil jeg naturligvis altid anbefale en Ren natur latex madras. Og her i Sengeland sælger vi da også flest af natur latex madrasserne. Og jeg tror, at det skyldes, at vi er i stand til at vise og forklare kunderne forskellen, når de først står hernede hos os i senge butikken.


Hvad skal man tænke over, når man vælger madras?

Skønhedssøvn og Madras valgMan bør stille sig selv et par enkelte spørgsmål, for at være sikker på at få den helt rigtige madras, som opfylder dine specifikke behov:

 • Har du nogle helbredsmæssige udfordringer, som f.eks. dårlig ryg.
 • Vågner du ofte om morgen, uden at føle dig frisk og udhvilet.
 • Har du problemer med kulde eller varme når du sover.
 • Ligger du højt med hoved.
 • Har du summen i benene eller tit kramper.
 • Sover du uroligt, vender og drejer du ofte.
 • Hvad er dit budget / hvor meget vil du bruge på en ny madras eller nye senge.

Alle ovenstående faktorer er hvert for sig vigtige, og meget af det kan der rent faktisk gøres noget ved, men det forudsætter naturligvis viden. Den viden har de fleste speciel senge-butikker. Og jeg vil da til hver en tid anbefale, at man går ned i en sengebutik og taler med en rigtig fagmand. Her i Sengeland f.eks. der samarbejder vi med nogle af de førende senge eksperter fra Danmark og fra Tyskland.

Når man som kunde skal vælge en ny seng eller købe en madras, så kan det jo virkelig være svært at finde rundt i det store udbud af senge og madrasser, der findes på markedet. Men et godt råd herfra vil da afgjort være at kontakte den lokale sengebutik og få en personlig snak med en fagmand. Han kan afdække dine behov og guide dig til den rigtige type madras. Og priserne på senge og madrasser er tit den samme som i de store møbelhuse. Men kvaliteten i specialbutikkerne er ofte bedre, og det er rådgivningen og servicen bestemt også.


Hvor bred bør min seng være og hvorfor?

Bredte på sengenDe fleste bør nok have en seng, der er 90cm bred. Så er der god plads at boltre sig på. Hvis man ligger meget uroligt om natten, f.eks. hvis man vender og drejer sig meget, så vil jeg også anbefale minimum 90cm. Men man skal huske på, at folk er individuelle og har forskellige behov. Er man f.eks. nybagte forældre, så kommer der jo helt sikkert hyggeligt og dejligt selskab i sengen de næste mange år. Her kunne man overveje at købe sengen i 200×200 og til de enlige med børn fås senge i 100×200 eller større.

Hos Sengeland sælger vi senge og madrasser i alle mål og størrelser, og vi kan skræddersy din seng og lave den næsten helt som du ønsker, både på mål, størrelser, farver, m.m. Taler vi om længden på senge, så er det en god tommelfinger regel at, sengen bør være ca. 10-20 cm. længere end din højde.


Hvem bør vælge en blød og hvem bør vælge en hård seng?

Hårdhed på sengen

Det er et rigtig godt spørgsmål, men for at kunne give det korrekte svar, så kræver det nogle modsvar. Alle mennesker er forskellige og har forskellige behov, vaner, sygdomme eller lidelser og så kommer selvfølgelig højde, vægt og kropbygning oveni. Der er nogle tilfælde, hvor det helt afgjort ville være bedst med en god fast/hård madras og andre situationer, hvor en blød tryk-aflastende madras bør vælges.

Som fagmand kan jeg stille de rigtige spørgsmål til dig og på den måde finde frem til den helt rigtige madras hårdhed. Det handler egentlig bare om at få en personlig dialog med senge specialisten. Der er ikke nogen som bare kan fortælle dig, at du skal have en blød eller hård madras, heller ikke senge-specialisten. Hvis du gerne vil have den rigtige madras, hårdhed, m.m. så kræver det en dialog med en fagmand fra senge-butikken.


Hvordan opnår jeg oplevelsen af en seng som på 5-stjernet hotel?

HotelsengDer er faktisk ikke spor svært. Det handler først og fremmest om madrasserne, altså madras typen og hvilke madras fjedre system man benytter, samt polstringen ovenpå fjedrene indvendigt i madrassen. Der er forskellige muligheder, hvis du vil sammensætte sådan en hotelseng. Det kan være med eller uden elevation i sengen, den kan bygges som 3-lags seng, en kontinental seng, en box seng eller som en fritstående seng med eller uden gavl. Det er altid en individuel opgave, når nogen vil købe en hotelseng. Folk har meget forskellige ønsker og krav – alt lige fra kvaliteten på møbelstof til design og farver. Udførelsen har også betydning: skal det være trenset, kvadratisk, asymmetrisk? Hvordan skal sengebenene se ud: træsorter massivt eg, ubehandlet eller sæbebehandlet? Listen kan være lang, og vi sætter gerne det store apparat i gang, når kunderne vil designe deres egen helt personlige unikke seng.

Vi gør det egentlig bare fordi vi kan, og så fordi vi syntes det er sjovt at sælge til folk som har specielle ønsker og krav. Det giver også en stor tilfredsstillelse at kunne indfri de forskellige krav og ønsker som nogle af vores kunder har. Men selv vores mere helt almindelige “standard” senge kan vi faktisk ændre en del på, således at du mod en lille merpris kan få nøjagtigt den følelse og liggekomfort som du ønsker at få i din nye seng.


Skal man vende sin madras?

madrasDet er blot et af mange gode råd som vi kan give dig, som vil være med til at forlænge levetiden eller holdbarheden på din nye madras.

Men afhængig af kvaliteten på madrassen, eller rettere sagt hvilke materialer, der er blevet brugt ved fremstillingen af madrasserne, er afgørende for om de velmenende råd overhoved vil virke på din nye madras. Vi har været lidt inde på det før, det der med materialerne, og man kan selvfølgelig ikke få en madras lavet af billigt skum = lav bæreevne, til at holde ligeså længe som en madras, der er lavet af en høj kvalitets skum, og sådan er det også med spring madrasser, der er det så bare kvaliteten af fjenderne der er afgørende.

Du kan vende og dreje madrassen lige så tosset du vil, det vil ikke gøre nogen sønderlig forskel, hvis tråden til fjederen stammer fra en af de mange billige fabrikker som ligger i f.eks. Kina eller lign. steder.

Man kan sige at en madras levetid afhænger af 4 ting:

 • Materialerne som er blevet brugt ved fremstilling, af madrassen
 • Din egen vedligeholdelse af madrassen
 • Den mængde sved og varme du afgiver når du sover
 • Og din vægt, selv en god kvalitets madras bliver hurtigere nedslidt jo mere vægt der ligger på madrassen.

Sved nedbryder polstringen i din madras, selv om polstringen er lavet af natur latex eller højkvalitets skum så vil sved med tiden nedbryde materialet, og du ender faktisk med at ligge på fjedrene.

Men jo bedre egenskaber materialet har, des længere tid går der før dette sker. En Tallay Latex er det bedst egnede materiale at benytte ved fremstilling af en god madras. Og generelt kan man sige, at naturmaterialer er de bedst egnede – de kan langt bedre modstå sved, og det er samtidig det mest åndbare som findes, og så holder de meget længere, end de mange syntetisk fremstillet blandings produkter, der findes alt for meget af, især ude i de store møbelvarehuse og diverse discount lavpris-kæder.

Nu skal jeg ikke gøre mig til dommer over, om det er farligt at ligge på noget, og hvor mange af de forskellige materialer der er syntetisk fremstillet og fyldt med kemikalier, men jeg kan godt lide selv at kunne vælge, hvad jeg skal sove på, og hvad jeg vil udsætte min krop for samt idet hele taget miljøet indenfor i mit eget soveværelse. Men udover at vende din madras, så gælder det samme for din topmadras, den bør også vendes. Og ligesom selve madrassen, så kan den med fordel også sættes udenfor og luftes, undgå at madrassen bliver våd og undgå direkte sollys, tallay latex tørrer ud.

Sørg for luft under sengen og madrassen, det bedste er en formspændt lamelbund i natur træ, andre bunde kan også bruges, men igen er det vigtigste faktisk materialerne. Er der først brugt kunstigt fremstillet materialer så nedsættes ventilationen og åndbarheden, det betyder at fugten ikke kan slippe væk, og det vil give fugtskader på madrassens underside og indeni, det kan man se som sorte eller brune skjolder af mug eller skimmel. Det er også en god ide at bruge en rullemadras, den skåner madrassen for sved som nedbryder materialerne i madrassen. Der er syre i sved og det er syren der nedbryder polstringen inde i madrassen. Vi afgiver et sted mellem 2-4 dl. sved hver eneste nat. Det anbefales derfor at vaske sin rullemadras 1 gang om måneden. Og en rullemadras skal også være af 100 % Ren Bomuld.

Bruger du sengetæppe og reder du fint din seng, så er det faktisk en god ide, bare engang imellem helt at lade være, tag istedet dynerne, rul dem sammen og lad dem ligge nede i benenden. Tæpper og dyner forhindre nemlig fugten i at slippe væk, giv din seng og madras lidt luft indimellem. Det er også en god ide at støvsuge din madras og gør det gerne ofte. Ved at støvsuge madrassen får du husstøvmider og andet løst skidt fjernet fra madrassens overflade.

Alle de her råd gælder uanset hvilken madras type du har.


Der findes 4 forskellige madras typer

Salg af madras

 • Tallalay Latex:
  Som er en madras lavet af natur gummi der stammer fra et gummitræ. Et rent Natur Produkt, fremstillet uden brug af kemikalier.
 • Latex:
  Som findes i mange forskellige kvaliteter og materialer. Oftest som blandings produkt, dvs. at produktet enten er syntetisk fremstillet eller at der er tilsat andet kunstigt skum f.eks. polyskum, eller andre kemikalier i latexen, kvaliteten er meget svingende og ofte af ringe kvalitet.
 • Skum:
  Som findes i mange forskellige kvaliteter og materialer. For mange mennesker klinger ordet skum ikke særligt godt, det er dog en udbredt misforståelse, men det skyldes jo nok at vi alle sammen på et eller andet tidspunkt har prøvet at ligge på en billig skum- madras fra Jysk eller Ikea og så kender de fleste også godt de her madrasser som er faldet sammen inde på  midten, der er ligesom et hul ned i madrassen inde midtpå, det skyldes at der bruges billigt skum og fjedre i en meget ringe kvalitet.Men en skum madras kan sagtens måle sig med springmadrasser når vi taler kvalitet og holdbarhed, lad mig blot nævne Tempur som laver madrasser i skum eller Lapur. Der er ikke så mange der straks tænker skum, når de hører navnet en Tempur madras. Men Tempur er egentlig bare en skum madras. På samme måde er en Lapur madras også en skum type, men både Tempur og Lapur laver madrasser i meget høj kvalitet, og samtidig har en Tempur  madras nogle andre egenskaber end en Lapur madras f.eks. har. Tempur madrasserne har egenskaber der ligner de mange forskellige såkaldte memory form madras, eller Nasa Skum, visco elastisk skum osv. Men modsat de fleste memory skum madrasser eller nasa skum så er kvaliteten og holdbarheden på Tempur madrassen langt bedre end de mange “kopi” madrasser med Tempur ligende egenskaber. På samme måde er det med en Lapur madras. Lapur er udviklet og produceres i Tyskland. Lapur madrassen laves faktisk også som tryk-  aflastende madras eller som alm. Lapur madras. En Lapur tryk aflastende madras består  både af en alm. Lapur madras på den ene side og en Tempur lignende madras på den  anden side. Man får faktisk 2 madrasser i en madras med 2 forskellige egenskaber. Lapur er kåret som den bedste madras på marked i Tyskland. Madras testen er foretaget af det Tyske Tuv, som svarer til det Danske Teknologisk Institut. Tuv tester jævnligt madrasser og senge i Tyskland, en madras test foretaget at Tuv er noget mere teknisk avanceret end de mere almindelige madras test som bliver lavet rundt omkring, der sammenligner man  mere produktet / materialerne og prisen mod hinanden.
 • Spring madras:
  Som er en fjedre madras, fjedre findes også i mange forskellige kvaliteter og materialer. De mange forskellige fjedre typer laves også i forskellige hårdheder. Det er vigtigt at have den viden, fordi man ellers kunne tro at fast er fast og medium er medium. Men sådan er det altså ikke, det afhænger af fjedre typen i madrassen. Man kan sige at det er fjedre typen der afgør hvor hård en madras ender med at blive, og herefter vælge fast, medium eller en blød madras. Alle fjedre typer laves normalt i minimum 2 hårdheder.Kvaliteten af tråden / fjedren er afgørende for madrassens levetid eller holdbarhed. Egentlig er tråd kvaliteten det vigtigste, fordi man kan sagtens lave en tyk fjeder bare i en dårlig tråd kvalitet, og det bliver der også lavet rigtigt meget af pga at det er billigt, men de vil selvfølgelig grundet den ringe tråd kvalitet naturligvis ikke holde så længe. Det har ingen betydning i forhold til garantien på en madras om der er brugt en god eller dårlig type tråd fjedre. Garantien på en madras omhandler fjedrebrud, dvs at en fjeder skulle knække, hvilket nærmest aldrig vil ske, heller ikke på billige fjedre. Derfor er der også både 15, 20 og 25 års garanti på næsten alle madrasser ligegyldigt hvor du køber din madras. Den store forskel er bæreevnen og fjedrens evne til ikke at blive slap, udover en normal acceptabel sætning, over en årrække på flere år. Og det er først her at man for alvor kan se forskel på kvaliteten på tråden til fjedren, da de vil udvikle sig i to helt forskellige tempoer. Og sætning og slaphed er der ingen garantier der dækker for.Man må altså vælge om man ønsker at ligge på en madras, hvor bæreevnen er nogenlunde stabil og giver samme støtte i hele madrassens levetid eller om man vil ligge på en madras hvor bæreevnen hurtigt aftager og dermed ophører med at give den rigtige støtte til kroppen allerede efter 2-3 år, som jo er tidligt og længe før madrassen er helt udtjent.

Kontakt Os

Lad os hjælpe jer med at finde jeres næste luksusseng. Vi foretrækker, at I kommer ned i vores butik i Søborg, da det er nemmere at finde den rette løsning, når man kan se, røre og prøve vores senge. Vi har åbent alle dage med undtagelse af onsdag, hvor vi holder lukket.

Sidder du med nogle spørgsmål nu, er du også mere end velkommen til at ringe til os på telefonnummer 42 91 21 00.